intim
Image by web-top.placut.com.com ................................................ Image by web-top.placut.com.com
TR
free counters

Tratamentul modern al escarelor

In jos

Tratamentul modern al escarelor

Mesaj Scris de alex la data de 2010-09-07, 10:27 am

Escara, cunoscuta in termeni medicali ca ulcer de decubit sau ulcer de presiune, ramane o problema majora de sanatate, fiind una dintre complicatiile cele mai severe ale imobilitatii. Pentru persoanele afectate – atat varstnice, cat si tinere - escara presupune un tratament indelungat cu multiple riscuri si un efort sustinut din partea apartinatorilor, nu in ultimul rand financiar.

In ciuda lipsei de statistici oficiale se estimeaza ca in Romania numarul pacientilor cu escare ajunge la aproximativ 800 000 de persoane, majoritatea fiind ingrijite la domiciliu de catre apartinatori, aceasta patologie fiind deseori neglijata pana in stadiul avansat, cand poate periclita insasi viata pacientului.

Materialul urmator isi propune in consecinta sa abordeze escara intr-un context mai larg, oferind informatii despre preventie si ingrijire si prezentand principii moderne de tratament care, aplicate cu consecventa, promit sanse bune de vindecare.

Ce sunt si cum se formeaza escarele?
Escara (ulcerul de decubit) este definita ca o leziune a pielii rezultata din exercitarea unei presiuni locale de durata. In pozitia asezat sau culcat, corpul uman exercita o presiune asupra suprafetei de sprijin, aceasta exercitand o contrapresiune asupra suprafetei pielii cu care se afla in contact.

Pe termen scurt, pielea poate tolera niveluri ale presiunii peste valoarea normala (fiziologica), dar in cazul in care presiunea persista, se poate ajunge, din cauza comprimarii vaselor capilare, la o circulatie sangvina deficitara si la o lipsa de oxigen (hipoxie). Organismul uman reactioneaza la aceasta leziune incipienta printr-o durere de avertizare. In cazul unui organism sanatos, mobil, acest semnal determina o schimbare a pozitiei, care elibereaza zonele comprimate ale pielii.

In situatia in care pacientul nu constientizeaza aceasta durere, de exemplu in cazul unei imobilitati totale, ca urmare a pierderii cunostintei, in cazul unei imobilitati relative din cauza unor dureri puternice, afectiuni febrile, stari de dementa, senilitate etc., comprimarea zonei respective persista. Circulatia sangvina, deja insuficienta, duce la acumularea de produse metabolice toxice in tesuturi si edem.

In cazul in care zona afectata este eliberata complet de presiune, celulele se mai pot regenera in aceasta faza, deoarece reactiile inflamatorii favorizeaza eliminarea produselor metabolice toxice. Daca presiunea persista, tesuturile mor, avand ca efect aparitia necrozelor si ulceratiilor (escarelor).

Perioada in care tesuturile rezista la efectul presiunii, fara a suferi leziuni, este de cca. doua ore. Acest efect este influentat in principal de intensitatea presiunii exercitate, dar si de starea generala a pielii. De exemplu, o piele mai tanara, elastica, este mai rezistenta la presiune decat o piele subtiata, imbatranita. In plus, starea generala de sanatate a pacientului joaca un rol important in evolutia escarei.
Unde apar escarele cu precadere?
In principiu, escarele pot surveni in orice zona a corpului. Cu toate acestea, cel mai mare risc apare in zone care se afla deasupra unei proeminente osoase, cu tesut adipos subcutanat insuficient. In consecinta, zonele predilecte de aparitie sunt zona sacrala, zona calcaneana (calcaiul), trohanterul mare (soldul), ca si maleolele (partile laterale ale gleznelor). Aproximativ 95% dintre escare survin in aceste zone.

Pe langa efectul direct al presiunii, exista si pericolul aparitiei unor forte de frictiune. In special zona sezutului este afectata de aparitia acestor forte, de exemplu cand pacientul este tras intr-o noua pozitie, in loc sa fie ridicat, sau daca acesta aluneca pe suprafata patului din cauza unui sprijin insuficient al picioarelor.
Care sunt factorii de risc pentru aparitia escarelor?
Cel mai important factor de risc in aparitia escarelor il reprezinta imobilitatea. Riscul maxim apare in cazul imobilitatii totale, atunci cand nu mai sunt posibile miscarile spontane, de exemplu, in cazul pierderii cunostintei sau paraliziei generale. In acest caz escara poate apare la orice varsta.

O imobilitate relativa se manifesta atunci cand miscarile spontane sunt limitate, de exemplu prin sedare, in cazul fracturilor, durerilor intense, sclerozei multiple, paraplegiei (paralizia membrelor) si tulburarilor de sensibilitate (de ex. neuropatie).

Alti factori de risc ii constituie toate starile si bolile existente (hipotensiune arteriala, deshidratare, insuficienta cardiaca, diabet zaharat, arterioscleroza, incontinenta, boli canceroase etc), acestea putand afecta negativ capacitatea de functionare si rezistenta pielii. Aceasta devine mai sensibila la presiune, astfel incat chiar o exercitare de scurta durata a presiunii poate duce la leziuni (escare).

In cazul pielii imbatranite, aceasta reprezinta, in sine, un risc pentru aparitia escarei. Prin pierderea de elemente celulare si fibre, ca urmare a procesului de imbatranire, pielea devine in general mai subtire si isi pierde elasticitatea. In consecinta, rezistenta la presiune scade, efectele acesteia ducand in cel mai scurt timp la aparitia escarelor.
avatar
alex

Posts : 247
Join date : 26/02/2010
Location : suceava

http://www.zico74.1r.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum