intim
Image by web-top.placut.com.com ................................................ Image by web-top.placut.com.com
TR
free counters

Albine. Stiati ca…?

In jos

Albine. Stiati ca…?

Mesaj Scris de alex la data de 2010-09-02, 12:35 pmdin cele mai vechi timpuri, pentru mai multe natiuni, albina reprezinta simbolul harniciei si fidelitatii? Pe monedele multor tari (de exemplu: Italia, Norvegia, Republica Malita etc) chiar si astazi se regaseste chipul albinei.

dupa inventia stupului mobil cu rame apicultura a devenit rationala, dar ca a trebuit sa mai treaca inca 130 ani pentru ca aceasta inventie sa se impregneze definitiv in constiinta umana?

exista mai multe specii de animale si plante a caror denumire are legatura cu albinele si produsele lor (melisa, mierea ursului etc)?

albinele care pazesc stupul recunosc albinele straine care incearca sa intre in stup dupa un miros specific? Fiecare familie are mirosul sau specific produs de niste glande speciale denumite Nassonov.

puteti recunoaste o albina “hoata batrina” dupa corpul ei plesuv, negru-lucios? Acesta a devenit asa in urma luptelor cu albinele pe care le-a atacat, ele smulgandu-i cu mandibulele toti perisorii de pe corp.


in natura, pe langa albinele melifere se mai intilnesc si rudele lor apropiate – albine solitare ( melitele-rozatoare de frunze, megahilele etc, aproximativ 300 specii)?

liniile de curent electric de inalta tensiune au o influenta negativa asupra activitatii si vitalitatii albinelor? Acestea afecteaza productivitatea familiilor de albine si le face agresive.

cuvintul “nectar” inseamna “bautura zeilor” iar legenda spune ca acest produs da viata vesnica?

larva din care se va naste o regina isi mareste greutatea corpului de 3000 de ori in 5 zile in timp ce larva din care se va naste o albina lucratoare doar de 1500 ori?

in conditii extreme, albinele au o rata de supravietuire de 5-6 ori mai mare decat a omului?

durata de viata a reginei este de 50-60 de ori mai mare decat a albinei lucratoare?

in trecut, stupii erau vopsiti cu o solutie facuta din var stins amestecat cu brinza la care se adauga clei de visinar?

de obicei albinele culeg nectar de la o distanta de pina in 2 km de la stupina?

in caz de necesitate, albinele pot culege nectar si la distante de pana la 3 km iar familiile slabe zbor pina la 1 km in timp ce familiile puternice pina la 3-4 km?

raza de zbor a albinei de la stup pina la cules de hrana depinde de mai multi factori: puterea familiei, conditiile climaterice, sezon si perioada zilei, intensitatea si concentratia nectarului plantelor melifere?

albinele pot fi folosite pentru a detecta minele terestre?

pentru a obtine un kilogram de miere, albinele colecteaza nectarul din aproximativ 2 milioane de flori de salcam?

o albina poate sa viziteze 24 de flori in doar un minut?

albinele pot comunica intre ele in trei moduri: cu ajutorul antenelor, prin miros dar si prin “dans”? Astfel, dansul in cerc inseamna ca hrana se afla la o distanta mai mica de 100m fata de stup in timp ce dansul in forma de opt arata directia dar si faptul ca hrana este la o distanta mai mare de 100m.

albinele nu pot vedea culoarea rosie dar vad razele ultraviolete, invizibile ochilor nostri?

albina e unica insecta domesticita de om?

sansele de a fi intepat de o albina cresc daca afara este vant?

in agricultura, polenizarea plantelor entomofile poate creste productia cu pana la 75-80%?

in anii 80, un parazit adus din Asia a decimat populatiile de albine europene? Acesta, un acarian denumit Varroa destructor, este extrem de rezistent si este considerat cel mai mare pericol pentru populatiile de albine iar infestarea unei colonii duce, in majoritatea cazurilor, la moartea acesteia.

in Germania, consumul de miere pe cap de locuitor este de aproximativ 4 kilograme reprezentand una din cele mai mari rate de cosnum din lume?
avatar
alex

Posts : 247
Join date : 26/02/2010
Location : suceava

http://www.zico74.1r.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum