intim
Image by web-top.placut.com.com ................................................ Image by web-top.placut.com.com
TR
free counters

FUMATUL UCIDE

In jos

FUMATUL UCIDE

Mesaj Scris de Admin la data de 2010-02-23, 7:04 pm

Tutunul are un continut complex. Daca majoritatea fumatorilor cunosc faptul ca tutunul contine nicotina, putini stiu faptul ca tutunul mai contine alte aproximativ 4000 de substante chimice daunatoare, dintre care peste 40 sunt cancerigene.

Continutul în nicotina si alte substante depinde de varietatea de tutun, conditiile si metodele de cultura, precum si de pozitia pe planta a frunzelor recoltate (frunzele de la baza plantei contin în general mai putina nicotina). Din aceste motive exista variatii destul de mari ale continutului diferitelor tipuri de tigari de pe piata. De exemplu, continutul de nicotina poate varia între 0,1 si 1,3 mg/tigareta. Fermentarea (etapa importanta în procesul de prelucrare a tutunului) tinde sa reduca continutul de nicotina si sa creasca continutul altor substante toxice.

Prelucrarea frunzelor de tutun cuprinde în general trei etape: uscarea la aer, îmbatrânirea (conservarea timp de 1 sau mai multi ani) si fermentarea.

Toxicitatea tutunului si fumului de tigara.

La prima vedere, identificarea celor peste 4000 de substante chimice din fumul de tutun pare o sarcina insurmontabila. Cercetarile intensive si progresele înregistrate în toxicologie si carcinogeneza din ultimii ani au permis izolarea compusilor cu cea mai crescuta activitate toxica. Dintre toti acestia, monoxidul de carbon si nicotina sunt agentii toxici majori ai fumului de tigara. Dar exista multi altii: oxizi de azot, cianuri, amoniac precum si aldehide volatile.

Hemoglobina din sângele uman are o afinitate de 210 ori mai mare pentru monoxidul de carbon decât pentru oxigen. Aceasta face ca inhalarea fumului de tigara sa diminueze capacitatea de transport a oxigenului de catre sânge. Monoxidul de carbon este fixat de hemoglobina sub forma de carboxihemoglobina, a carei concentratie în sângele fumatorilor atinge 8-9% (fata de 0,5% la nefumatori).

Cancerul cailor respiratorii la fumatori este precipitat adesea de compusii cu efect toxic asupra cililor din mucoasele respiratorii, care produc aparitia metaplaziei. Substantele cu cel mai puternic efect toxic ciliar sunt formaldehida, dioxidul de sulf, acroleina si hidrogen cianidul, dar exista zeci de alti compusi care au asemenea efect.

Efectul cancerigen si toxicitatea genetica constituie un alt aspect important. Gudroanele din fumul de tigara exercita puternice efecte mutagene asupra AND-ului din nucleele celulelor tractului respirator. În ultimele doua decenii a devenit limpede faptul ca fumul de tigara contine puternici factori cancerigeni. Dintre cele peste 43 de substante cancerigene, cele mai de temut sunt benzopirenul, N-nitrosaminele, aldehidele, clorura de vinil, hidrocarburile aromatice (benzenul, fenolii, etc.), etilen-oxidul, arseniu, poloniu, cadmiu, crom, etc.

Fumatul ucide în cel mai real si direct sens al cuvântului!

Cum să te laşi de fumat

Daca fumati si doriti sa renuntati la tigari, noi va putem ajuta. În multe orase ale tarii avem echipe specializate de medici, psihologi, fosti fumatori s.a. care va pot sustine în acest efort. Singur e greu – doar 3% din cei care încearca singuri reusesc! Cu ajutorul programului ADIO TIGARI sansele de reusita cresc la 65% la prima încercare si la peste 80% dupa a doua încercare! Aceasta pentru ca este vorba de un program testat cu succes pe un numar de peste 40 de milioane de fumatori din toata lumea!

FUMATUL UCIDE

Cineva a avut curiozitatea de ordoneze alfabetic numele bolilor legate de fumat. Rezultatul a fost surprinzator: pentru fiecare litera din alfabet exista cel putin o boala!

Daca doriti sa va lasati de fumat, acum este momentul! Chiar daca dependenta provocata de nicotina este comparabila cu cea data de heroina, obiceiul fumatului poate fi învins. Cele mai mari sanse de reusita le au programele care includ renuntarea completa la tigari, modificarea comportamentelor care favorizeaza fumatul, asistenta psihologica, terapia de grup, începerea unui program de exercitiu fizic si eliminarea altor droguri (alcool, cafea, etc.). În Bucuresti informatii suplimentare despre un astfel de program se pot obtine la tel. 2113921.

Daca fumati si doriti sa renuntati la tigari, noi va putem ajuta. În multe orase ale tarii avem echipe specializate de medici, psihologi, fosti fumatori s.a. care va pot sustine în acest efort. Singur e greu – doar 3% din cei care încearca singuri reusesc! Cu ajutorul programului ADIO TIGARI sansele de reusita cresc la 65% la prima încercare si la peste 80% dupa a doua încercare! Aceasta pentru ca este vorba de un program testat cu succes pe un numar de peste 40 de milioane de fumatori din toata lumea!


NU TE LASA PACALIT!

În calendarul Organizatiei Mondiale a Sanatatii ziua de 31 mai este desemnata drept ziua mondiala de lupta împotriva fumatului. Sloganul din acest an este: “Fumatul ucide – nu te lasa pacalit.”

În ciuda celor 6 miliarde de dolari cheltuiti anual de companiile producatoare de tigari pentru a ne convinge de avantajele fumatului, realitatea este ca fumatul ucide în cel mai real sens al cuvântului.
avatar
Admin
Admin

Posts : 94
Join date : 21/02/2010
Location : sv

http://www.zico74.1r.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum