intim
Image by web-top.placut.com.com ................................................ Image by web-top.placut.com.com
TR
free counters

COZONAC DE PASTE

In jos

COZONAC DE PASTE

Mesaj Scris de danielle66 la data de 2010-04-02, 10:12 am

Ingrediente :
1 kg faina, 300 g zahar, 250 g unt, 8 oua, 1/2 kg lapte, o lingura de
rom, 30 g drojdie, un varf de lingurita de sare

Mod de preparare :
1. Se inmoaie drojdia in putin lapte caldut (sa nu
fie fierbinte, caci se opareste drojdia si nu mai creste aluatul), se
adauga o bucatica de zahar.
2. Deoparte se oparesc 3-4 linguri de faina cu putin
lapte clocotit, amestecindu-se bine, ca sa nu se faca cocolosi.
3. Cand s-a racorit destul, ca sa poti tine mana pe
el, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, intr-o farfurie, pana
se fac basici mari.
4. Se presara putina faina, se acopera cu un servet
si se pune la un loc cald sa creasca.
5. In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu
sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul pisat sau, daca e
tos, trecut printr-o sita fina. Se freaca bine pana ce se fac ca o crema
spumoasa.
6. Cand plamadeala e destul de crescuta se toarna
peste restul de faina cernuta intr-o covata, care a fost si ea tinuta la
cald, se amesteca, adaugind galbenusurile, putin lapte caldut si
jumatate din albusurile facute spuma.
7. Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducind
aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune, cate putin, untul topit, dar
nu fierbinte, iar daca aluatul este mai tare, se mai adauga putin lapte
caldut.
8. Se aduna aluatul in covata, se presara cu faina,
se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de usa sau
fereastra si se lasa sa creasca. Cand e destul de crescut, se iau bucati
din el, se impletesc pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in
forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei.
9. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu
ou, se presara cu zahar grunzos si migdale, nuci sau stafide. Se pun la
copt la foc potrivit si se tin cam un ceas.
10. Cand sunt gata, se scot din forme si se lasa sa
se racoreasca, dar nu la loc rece si nici in curent. La framantat, se
pot adauga si stafide fara samburi dupa ce au fost alese si sterse
intr-un servetel.
avatar
danielle66

Posts : 152
Join date : 26/02/2010
Location : sv

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum