intim
Image by web-top.placut.com.com ................................................ Image by web-top.placut.com.com
TR
free counters

RETETE DE POST

In jos

RETETE DE POST

Mesaj Scris de danielle66 la data de 2010-03-29, 9:46 pm

Retete culinare de post-Sarmalute de post!

Timp
de preparare:

25 min (complexitate redusa)

Ingrediente:

Se
pot folosi frunze de varza acra, de varza proaspata (oparite cu o zi
inainte), de vita sau de gulii
250 g orez
250 g pasat sau malai
macinat mai mare
2 cepe tocate
2 morcovi dati pe razatoarea
marunta
250 g ciuperci
100 ml ulei
sare
piper dupa gust
100
g faina
cimbru

Mod de preparare:

Pentru
umplutura: se caleste ceapa in ulei, se adauga o rosie taiata marunt
sau o lingurita de pasta de tomate, orezul, pasatul, ciupercile date
prin masina de tocat (la care s-a fixat sita cu ochiuri mari), morcovii
si condimentele. Se amesteca bine compozitia si se tine la rece 10
minute. Cu aceasta compozitie se umplu frunzele pregatite inainte.

In
Maramures, aceste sarmale se pregatesc la cuptor, in oala de lut, fara
apa, dupa o metoda straveche: se pune mai intai in oala un strat mai gros de
varza sau frunze tocate si o crenguta de cimbru. Se aseaza apoi
sarmalutele in straturi, una langa alta, fara a fi presate. Ultimul
strat, cel de deasupra, trebuie sa fie tot din varza sau din frunze
tocate. Se toarna uleiul deasupra ultimului strat. Oala nu se acopera cu
capac, ci cu un aluat potrivit. Din 100 g faina, apa, sare si piper se
obtine o foaie mai groasa, de cel putin un deget, care se pune peste
oala ca un capac.

Aluatul se lipeste bine de gatul oalei, cat mai
etans. Aluatul condimentat nu permite evaporarea aburilor lasati de
sarmale si astfel sarmalutele raman fragede si suculente. Oala trebuie
sa stea la cuptor cel putin 40 de minute la foc potrivit. Dupa aceea se
stinge focul, dar oala mai ramane in cuptorul inchis inca o ora.

Abia
apoi se poate lua capacul de aluat si se pot servi sarmalele!


Daca nu stiai, afli acum! In Romania exista o diversitate uimitoare de
specii si subspecii de sarmalute, care mai de care mai gustoase si mai
aratoase. Moldovencele invart sarmale rotofeie de marimea unei arahide
in frunze late de leustean, iar ardelencele invelesc adevarate mingi de
carne in doua foi de varza odata.

Pana la urma, e doar o problema
de gust ce alegi intre sarmaluta microscopica de Moldova sau cea babana de Transilvania.
Oricum ar fi preparate, sarmalele de post miros de iti vine sa mori de
pofta!

Savuroase si hranitoare, sarmalutele pot deveni o solutie
delicioasa pentru perioada postului. Fiind satioase, dar si usoare, ele
nu iti vor cauza probleme digestive chiar daca mananci cateva in plus.
Si daca stomacul iti permite, reteta sarmalutelor de post poate fi
imbogatita adaugand in compozitie ingrediente exotice ca: stafide, nuca,
ciuperci si alte legume.

Si daca nu te pricepi foarte bine la
gatit, Gustos s-a gandit ca ar fi bine sa afli din timp secretul
pregatirii acestor bucate delicioase.

Cativa pasi utili
in prepararea sarmalutelor ,,fermecate”:


1. Cele mai
pricepute gospodine spun ca, inainte sa te apuci de treaba, trebuie
sa-ti faci ordine in bucatarie. Incearca sa tii toate ingredientele la
vedere, ca sa stii exact cat si mai ales ce amesteci in timpul
prepararii. Asta e bine de stiut ca nu care cumva sa incurci boiaua cu
scortisoara!

2. Apoi, cu migala, pui foile de varza in apa rece,
in care ai taiat feliute de cartofi cruzi. Ai sa observi ca pana a doua
zi, apa va absorbi toata sarea. Cand le scoti din apa, trebuie sa le mai
lasi putin in strecuratoare. Apoi, ca sa le scurgi bine de apa, le
presezi usor intre palme. Varza acra rozalie e un deliciu.

3.
Ciupercile trebuie spalate tot in strecuratoare, sa nu ai surpriza sa
gasesti nisip in ele! Este bine sa le tai marunt, pentru ca unele sunt
destul de mari!

4. Ceapa o vei taia foarte marunt si o vei pune
intr-un vas, iar peste ea vei adauga morcovul ras. Daca iti place sa
mananci mai condimentat, poti pune si o lingurita rasa de vegeta. Ai
grija insa, prea multa sare nu-ti face bine!

5. Daca folosesti
soia ca inlocuitor pentru carne, e bine sa stii sa alegi specii
sanatoase de soia. Citeste cu atentie pe ambalaj!

6. Apoi, langa
sarmalutele scufundate in apa, o sa pui orezul. Cumpara orez cu bobul
lung, pentru ca se fierbe mai bine si nici nu e lipicios! Atentie cand
bagi sarmalutele la cuptor! Pune un capac pe cratita ca va fierbe mai
repede si nu uita sa folosesti manusa de bucatarie ca sa verifici din
cand in cand daca mai trebuie sau nu sa torni apa.

7. Dupa ce
s-au fiert, trebuie sa le mai lasi descoperite, ca sa se rumeneasca vreo
zece minute.

8. Ai grija sa nu iti frigi degetele incercand sa
pescuiesti cateva sarmalute!
avatar
danielle66

Posts : 152
Join date : 26/02/2010
Location : sv

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum