intim
Image by web-top.placut.com.com ................................................ Image by web-top.placut.com.com
TR
free counters

BOLILE COPILARIEI

In jos

BOLILE COPILARIEI

Mesaj Scris de danielle66 la data de 2010-03-26, 9:51 pm

Cand puiului tau ii apar …"bubite"!!… atunci e posibil sa aiba una din bolile eruptive ale coplilariei : rujeola, varicela, rubeola, scarlatina! Să vedem cum putem să le deosebim şi ce putem face să-l ajutam pe puiul nostru să treacă mai uşor peste aceste boli.
Rujeola (pojar)
Poate să apară la orice varstă, dar este rară in primul an de viată. Primele simptome sunt ca de răceala: copilasului ii curge nasul, ochii lăcrimează şi sunt roşii, nu are poftă de mancare si face febră.
Temperatura este foarte crescută 39˚- 40˚!! Dupa 2-3 zile apar pe mucoasa bucală pete albe, mici - semnul Koplik. In cele din urmă apare o erupţie sub formă de pete rosii, usor reliefate, după urechi, apoi pe fată, pe gat, pe corp, si in cele din urma pe maini şi picioruşe. După cateva zile ‘bubiţele’ incep să dispară in ordinea in
care au apărut.
Tratament: se poate trata la domiciliu, doar
in cazuri severe este necesară internarea. Se dau antitermice pe bază de
paracetamol (reţineţi: aspirina are contraindicaţie absolută la copii
deoarece are consecinţe grave cum ar fi sindromul Reye, adica atingerea
cerebrala si hepatica neinflamatorie consecutive unei boli virale).
I se recomanda administrarea de multe lichide, odihnă la pat, se ingrijesc cu atenţie mucoasele oculare, bucale şi urechile. Daca il dorochii tamponaţi-i cu vată imbibată in apa rece . Copilul trebuie izolat la domiciliu 7 zile.
Vaccinarea: vaccin antirujeolic la 12-15 luni si la 4-6 ani. Bebeluşul pană la 6 luni este apărat de anticorpii mamei care a făcut boala.
Varicela (vărsatul de vant)
Apare foarte rar la copiii sub 1 an, afectandu-i frecvent pe cei de pană la 10 ani (dar poate să apară şi la adulţii care nu au făcut boala in copilarie).
Se manifestă cu febră şi erupţie sub formă de pete mici roşii, care in decurs de cateva ore capăta relief şi se transformă in vezicule ce conţin lichid limpede. In cateva zile apar cruste care se desprind spontan dupa 1-2 săptămani. Este specific faptul ca erupţia apare pe tot corpul, predominant pe trunchi, dar se poate extinde şi in
pielea capului, organe genitale, palme şi pe mucoase. Erupţia este foartepruriginoasă (dă mancarimi)
Tratament: antitermic si antipruriginos (sirop antihistaminic recomandat de medic). Copilul trebuie impiedicat să se scarpine (i se taie unghiile, i se acoperă mainile), pentru a preveni infectarea veziculelor şi pentru a nu indeparta crustele, altfel răman mici cicatrici.

Pentru a-l ajuta tamponează veziculele cu pomezi cu mentol.
Atenţie! Nu se face baie generală, ci o toaletă partială.
Spălaţi bine mainile, fesele, picioarele copilului folosind apă fiartă şi răcităsau alcool medicinal diluat (1/2 cu apa fiartă si răcită). Copilul se poate intoarce in colectivitate la 3-4 zile după ce ultimele cruste au dispărut.
Vaccinarea: există un vaccin optional, medicul pediatru te va sfătui daca puiul tău are nevoie de el.
Rubeola
Simptome:
Febră usoară, erupţia apare sub forma unor pete rozalii in jurul gurii şi gat, apoi pe trunchi şi rădacina membrelor. Ganglionii cervicali sunt măriţi şi pot apare dureri articulare. Atenţie!! Boala poatetrece neobservată. Pentru copil nu e gravă dar pt femeia insarcinată da! Boala este puternic teratogenă (cauzează malformaţii grave fătului).Aşa că in caz de suspiciune se dozeaza la femeia gravidă anticorpii
IgM.
Tratament: ca si mai sus - antitermic, lichide multe si repaus la pat.
Vaccinare: vaccin antirubeolic la 15 luni si fetiţele dacă nu au făcut boala se pot vaccina dupa varsta de 11 ani.
Aceste prime trei boli pe care le-am prezentat sunt cauzate de viruşi aşa ca
antibioticele nu se recomandă decat in cazul unor complicaţii.

Scarlatina
Este cauzată de streptococul beta-hemolitic de grup A. Apare mai frecvent la copiii de 3-9 ani, in lunile de toamnă-iarnă.
De obicei, scarlatina debutează cu febra mare, dureri in gat si vărsături. Puiuţul este
agitat şi refuză mancarea din cauza durerii puternice la inghitit. Eruptia apare rapid pe tot corpul, dar nu şi pe fată, sub forma unor mici ridicaturi rosii, cam cat gamalia de ac.
Copilul prezinta o paloare in jurul narilor si gurii, care contrasteaza cu roşeata
pometilor. Limba este incarcata şi devine apoi zmeurie. Eruptia paleşte treptat şi este urmată, dupa 5-10 zile, de o descuamare caracteristică (descuamarea pielii e un fenomen particular scarlatinei).
Tratament:este foarte important să chemi medicul cat mai din timp. Se administrează penicilina timp de 10 zile. Copilul bolnav trebuie izolat minimum 7 zile.
Sfat !! Cum toate aceste boli sunt contagioase, dezinfectaţi incaperea cu cateva picaturi de ulei de eucalipt in lampa de aromoterapie.
Un articol de Dr. Anca Zorina Bărbulescu
avatar
danielle66

Posts : 152
Join date : 26/02/2010
Location : sv

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum